Senna Agius reflects on first Superbike outing with Penrite Honda in ASBK

Senna Agius

17-year-old Senna Agius raced a Superbike for the first time last weekend when he jumped straight in at the deep end to contest the penultimate round of the 2022 mi-bike Motorcycle Insurance Australian Superbike Championship at Phillip Island.

Senna Agius works with Leon Camier in Europe - Image RbMotoLens
Senna Agius works with Leon Camier in Europe – Image RbMotoLens

Senna qualified 1.3-seconds off the qualifying lap record set by Josh Waters but was only a few tenths off his Penrite Honda team-mate Troy Herfoss.

Senna Agius wasted no time getting down to work on the Penrite Honda, putting in 16 laps on Friday morning for P10 on 1m33.964.  He went on to record a 1m32.589 in qualifying - Image RbMotoLens
Senna Agius wasted no time getting down to work on the Penrite Honda, putting in 16 laps on Friday morning for P10 on 1m33.964. He went on to record a 1m32.589 in qualifying – Image RbMotoLens

Senna claimed a highly respectable sixth place result in the opening 12-lap bout, 20-seconds behind race winner Bryan Staring in what were extremely treacherous conditions.

Senna survived treacherous conditions in race one to claim a great sixth place finish – Image RbMotoLens

Senna again claimed good points in the second bout with an eighth place finish, 13-seconds behind race winner Wayne Maxwell in what were fine conditions.

Agius was in a group tussling over fifth before getting caught up in an accident that was no fault of his own.

Senna was playing the long game and saving his tires in the final bout before being brought down with eight laps still to run - Image RbMotoLens
Senna was playing the long game and saving his tires in the final bout before being brought down with eight laps still to run – Image RbMotoLens

The youngster was a bit frustrated about his potential being stopped after just being taken out in the final race on Sunday afternoon.

Trev: So jumping in the deep end on the Penrite Honda Fireblade, and a pretty good first weekend mate. A little bit of a disappointment at the end there, but that was sort of out of your control, you must be pretty happy.

Senna Agius: “Yep I was feeling good, I was there… I was being conservative because I know at the end of the race it really shows who has played the first half smartly, so I was just playing the game keeping myself in the pointy end. That was just something that I felt like was coming, with how the race played out. It was unfortunate there was nothing I could have done about it, I just paid the consequences, but overall our first weekend has been really good.

“Even in the wet conditions, I have no experience on this bike, no experience really in the wet, I haven’t ridden the wet in over a year other than yesterday, and I have to be happy.

“The Bend is next weekend, we go to a different style of track where I think I can be stronger than here.

“To come here first up on a Superbike is a bit daunting, so I’m looking forward to next weekend and working with the guys.”

The Penrite Honda wearing the #81 of Senna Agius - Image RbMotoLens
The Penrite Honda wearing the #81 of Senna Agius – Image RbMotoLens

Trev: Obviously the Moto2 bikes you ride in Europe are a lot lighter, less power, so probably not quite as brutal, and most of the circuits are not as breathtakingly fast at Phillip Island. You’re in the mix with a lot of guys over there in Europe, huge highly competitive fields of hungry kids, how did it feel coming and jumping into this pond with the old boys here?

Senna Agius: “The established front superbike riders here are valid guys, they are fast, the lap times we did this weekend even compared to WSBK are quite impressive on what are essentially superstock rules.

“I did better than I thought with adapting, but I still need to learn how to get the most out of the bike, especially in qualifying, it was so tight this weekend in qualifying. I think if I’d been further up the grid I could have been out of the chaos on the first lap a bit more.

“But everything to learn for next weekend, we’ve got the bike in a really good spot. Looking forward to getting the most out of it next weekend.”

Senna Agius – Image RbMotoLens

Trev: We’ll see you at the Bend next weekend, best of luck for that one, and then back in Europe in the FIM juniorGP Moto2 next year?

Senna Agius: “Yep, back over in Europe next year and hopefully do some stuff here in January on the Superbike (NSW Summer Series), as its the perfect training bike for me, and helping me with the skills I need to develop next year. It actually highlights what I need to work on for next year, so there’s no better opportunity for me than this weekend and next weekend to help me set up for next year in Europe.”

Senna Agius - Image RbMotoLens
Senna Agius – Image RbMotoLens

Superbike action gets underway at The Bend on Friday with first practice at 0950 (South Australian time), and we will cover all sessions right here on MCNews.com.au.


Pos Name Bike Total
1 Mike JONES Yamaha 287
2 Bryan STARING Ducati 249
3 Wayne MAXWELL Ducati 238
4 Troy HERFOSS Honda 217
5 Glenn ALLERTON BMW 210
6 Josh WATERS BMW/Duc 200
7 Arthur SISSIS Yamaha 199
8 Cru HALLIDAY Yamaha 189
9 Daniel FALZON Yamaha 134
10 Anthony WEST Yamaha 126
11 Brock PEARSON Yam/Duc 102
12 Jed METCHER Yamaha 102
13 Max STAUFFER Yamaha 95
14 Lachlan EPIS BMW 66
15 Michael EDWARDS Yamaha 59
16 Mark CHIODO Yamaha 58
17 Matt WALTERS Kawasaki 48
18 Aiden WAGNER Yamaha 47
19 Beau BEATON Ducati 38
20 Senna AGIUS Honda 28
21 Ben BURKE Kawasaki 25
22 Ben STRONACH Yamaha 25
23 Sloan FROST BMW 24
24 Nathan SPITERI BMW 22
25 Chandler COOPER Honda 21
26 Paul LALLY Yamaha 20
27 Travis WYMAN Yamaha 13
28 Ted COLLINS Yamaha 13
29 Alastair HOOGENBOEZEM Yamaha 11
30 Benjamin LOWE Ducati 11
31 Luke MACDONALD Kawasaki 10
32 Brendan McINTYRE Suzuki 9
33 Billy McConnell Yamaha 7
34 Paris HARDWICK Kawasaki 7
35 Luke JOHNSTON Yamaha 7
36 Trent BINAISSE Suzuki 6
37 Corey FORDE Honda 3

ASBK 2022 – Round Seven – The Bend

Alpinestars Australian Superbike Entry List

No Rider Make
1 Wayne Maxwell DUCATI
3 Jed Metcher YAMAHA
4 Brock Pearson DUCATI
9 Billy McConnell YAMAHA
10 Travis Wyman YAMAHA
12 Matt Walters KAWASAKI
13 Anthony West YAMAHA
14 Glenn Allerton BMW
16 Josh Hook HONDA
17 Troy Herfoss HONDA
21 Josh Waters DUCATI
23 Marcell Schrötter YAMAHA
25 Daniel Falzon YAMAHA
27 Max Stauffer YAMAHA
37 Michael Edwards YAMAHA
43 Jack Miller DUCATI
46 Mike Jones YAMAHA
51 Chandler Cooper HONDA
60 Ben Burke KAWASAKI
61 Arthur Sissis YAMAHA
62 Brendan McIntyre SUZUKI
64 Michael Kemp YAMAHA
65 Cru Halliday YAMAHA
66 Joel Kelso BMW
67 Bryan Staring DUCATI
72 Paris Hardwick KAWASAKI
78 Nathan Spiteri BMW
81 Senna Agius HONDA
86 Beau Beaton DUCATI

The Bend ASBK Schedule

Friday the 25thTh November
Time Class Event Duration
7.15 7.30 (OJC, Sidecar, SBK Masters) Briefing 15 min
7.35 7.50 (SBK, SSP, SSP300, R3 Cup) Briefing 15 min
8.30 8.45 R3 Cup FP1 15 min
8.55 9.15 Supersport FP1 20 min
9.25 9.40 bLU cRU FP1 15 min
9.50 10.15 Superbike FP1 25 min
10.25 10.40 Supersport 300 FP1 15 min
10.50 11.05 Superbike Masters FP1 15 min
11.15 11.30 Sidecars FP1 15 min
11.40 11.55 R3 Cup FP2 15 min
12.05 12.25 Supersport FP2 20 min
12.35 p.m 12.50 p.m bLU cRU FP2 15 min
12.50 p.m 13.20 Lunch – ASBK Pillion Rides 30 min
13.20 13.45 Superbike FP2 25 min
13.55 14.10 Supersport 300 FP2 15 min
14.20 14.35 Superbike Masters FP2 15 min
14.45 15.00 Sidecars FP2 15 min
15.10 15.25 R3 Cup FP3 15 min
15.35 15.55 Supersport FP3 20 min
16.05 16.20 bLU cRU FP3 15 min
16.30 16.55 Superbike FP3 25 min
17.05 17.20 Supersport 300 FP3 15 min
17.30 17.45 Superbike Masters FP3 15 min
17.55 18.10 Sidecars FP3 15 min
Saturday 26Th November
8.30 8.45 R3 Cup Q1 15 min
8.55 9.20 Supersport Q1 25 min
9.30 9.45 bLU cRU Q1 15 min
9.55 10.30 Superbike TP 35 min
10.40 11.00 a.m Supersport 300 Q1 20 min
11.10 11.25 Sidecars Q 15 min
11.35 11.50 Superbike Masters Q 15 min
12.00 12.15 R3 Cup Q2 15 min
12.25 12.50 p.m Supersport Q2 25 min
12.50 p.m 13.30 Lunch – ASBK Pillion Ride & ASBK Autographs 40 min
13.30 13.50 Supersport 300 Q2 20 min
14.00 14.20 Sidecars R1 5 Laps
14.30 14.45 bLU cRU Q2 15 min
14.55 15.10 Superbike Q1 15 min
15.10 15.25 ASBK TV Activity ASBK.TV 15 min
15.25 15.40 Superbike Q2 15 min
15.50 16.10 Supersport 300 R1 7 Laps
16.20 16.40 Superbike Masters R1 5 Laps
16.50 17.10 bLU cRU R1 5 Laps
17.20 17.40 Sidecars R2 5 Laps
17.50 18.10 R3 Cup R1 6 Laps
Sunday 27Th November
8.00 8.05 Supersport 300 & R3 Cup WUP 5 min
8.15 8.20 Supersport WUP 5 min
8.30 8.35 bLU cRU WUP 5 min
8.40 8.50 Superbike WUP 10 min
9:00 a.m 9.05 Superbike Masters WUP 5 min
9.15 9.35 R3 Cup 6 Laps
9.45 10.15 Supersport R1 9 Laps
10.25 10.45 bLU cRU R2 5 Laps
10.55 11.35 Superbike R1 11 Laps
11.45 12.05 Supersport 300 R2 7 Laps
12.15 12.35 p.m Superbike Masters R2 5 Laps
12.35 p.m 13.05 Lunch – ASBK Pitlane Walk & Drag Bike Demo 30 min
13.05 13.25 Supersport 300 R3 7 Laps
13.35 14.05 Supersport R2 9 Laps
14.15 14.35 bLU cRU R3 5 Laps
14.45 15.25 Superbike R2 11 Laps
15.35 15.55 R3 Cup R3 6 Laps
16.05 16.25 Superbike Masters R3 5 Laps
16.35 16.55 Sidecars R3 5 Laps

Leave a Comment